%0 Journal Article %T پهنه بندی اقلیم کشاورزی کشت سیب‌زمینی در استان کردستان %J اندیشه جغرافیا %I دانشگاه زنجان %Z 3451-2345 %A محمدی, نبی %A زاهدی, مجید %D 2021 %\ 02/19/2021 %V 12 %N 23 %P 1-25 %! پهنه بندی اقلیم کشاورزی کشت سیب‌زمینی در استان کردستان %K اقلیم کشاورزی %K سیب‌زمینی %K پهنه بندی %K کردستان %K سیستم اطلاعات جغرافیایی %R %X       یکی از راه­های اساسی برای توسعه و ارتقاء فعالیت­های کشاورزی، تعیین و شناسایی نواحی مستعد برای کاشت با توجه به شرایط اقلیمی و فیزیوگرافی زمین است. لذا در این تحقیق به پهنه‌بندی اقلیم کشاورزی کشت سیب‌زمینی در استان کردستان بر اساس عناصر آب و هوایی و عوامل فیزیکی زمین، با استفاده از عملیات انطباق لایه‌های مختلف در محیط GIS پرداخته شد. عناصر اقلیمی مورد مطالعه شامل بارش سالانه، دمای سالانه، بارش جوانه‌زنی، دمای طول دورۀ رشد، حداقل دمای سه ماهه اول رشد و میزان واحدهای گرمایی(درجه-روز) است .همچنین عوامل فیزیکی زمین از قبیل عمق خاک، تیپ اراضی، شیب، ارتفاع از سطح دریا نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا با بهره‌گیری از شرایط اقلیمی مطلوب برای کشت سیب‌زمینی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی، لایه‌های اطلاعاتی ارزش‌گذاری و طبقه‌بندی شد. سپس با روش مدل همپوشانی شاخص‌ها، عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین به طور جداگانه تلفیق شدند و در نهایت با ترکیب عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین، نقشه پتانسیل کشت سیب‌زمینی در چهار طبقه مختلف تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین بصورت مجزا و تلفیقی در پهنه بندی اقلیم کشاورزی گیاه زراعی سیب زمینی مؤثر هستند .بر این اساس و تحلیل یافته ها مشخص شد که پهنه متوسط با 37 درصد بالاترین درصد مساحت استان جهت کشت سیب‌زمینی به خود اختصاص می­دهد و 2/17درصد مساحت استان که عمدتاً نواحی شمالی استان در محدوده‌های دشت اوباتو را شامل می‌شود، دارای وضعیت نامناسب است. 2/35 درصد از وسعت استان دارای وضعیت مناسب و 7/10 درصد دارای وضعیت بسیار مناسب جهت کشت سیب‌زمینی می باشد.   %U https://geonot.znu.ac.ir/article_242762_7b3652ca1bb66d5f7c689366069671d0.pdf